Kpss Hakkında Bilgiler

Kamu Personeli Seçme Sınavı, kamu kurumlarında görev almak isteyen en az lise mezunu vatandaşların girmeye hak kazanabildiği, 3 farklı durumu olan sınavlara verilen genel isimdir, bu sınavlar; KPSS-1, KPSS-2 ve KPSS öğretmenlik sınavlarıdır. Sınavda, genel yetenek, genel kültür, yabancı dil, eğitim bilimleri, hukuk, iktisat, işletme, maliye, muhasebe, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, ekonometri, istatistik, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler konularından sorular sorulmaktadır. Adayın müracaat edeceği alana göre bu sınavlardan bir kısmına girmesi gerekmektedir. Genel yetenek ve genel kültür testlerine ise sınava müracaat eden tüm adayların girmesi zorunludur. Kpss-1’e ortaöğretim ve önlisans programlarından mezun olanlar ya da mezun olabilecek bireyler girebilme hakkına sahipken, Kpss-2’ye lisans mezunu adaylar girebilme hakkına sahiptir. Kpss sonuçları geçerliliğini 2 yıl korumaktadır. Kpss-1’e giren adayların kamu kurum ve kuruluşlarına başvuru yaptıkları tarihte, Kpss-2’ye giren adayların ise ÖSYM’ye tercih formlarını teslim ettikleri gün mezun statüsünde olmaları gerekmektedir.

KPSS Kadroları
Kpss’de A,B ve C olmak üzere 3 ayrı kadro bulunmaktadır. A grubu kadro Kpss-2 türüne girebilecek olan adaylar için geçerlidir yani üniversite mezunu olma şartı taşımakta ve bakanlıklar, genel müdürlükler gibi kadrolara alımları sağlamaktadır. B ve C grubu Kpss’lerinde sağlık durumu, sicil kaydı e askerlik durumuna bakılmaz, lise mezunu ve dengi okullar bu gruplandırmada yer alır. Sınavın bir taban puanı yoktur, başarı ortalaması enel duruma göre belirlenir ve kurumlar u şekilde alım yaparlar, sabit bir puanla alım söz konusu değildir, her atamada puanlar değişebilir.
Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri testleri vardır. Öğretmen olmak isteyen ve eğitim bilimleri fakültesinden mezun olan adayların genel kültür genel yetenek ve ayrıca eğitim bilimleri sınavına girmeleri gerekir. Kamu kurumunda mühendis olmak isteyen bir adayın ise sadece genel yetenek genel kültür testini çözmesi yeterli olacaktır.

Kpss Ne Sıklıkta Yapılmaktadır?
Mühendislik, psikoloji, veterinerlik vb bölümlerden mezun olan adaylar Kpss-2 sınav türüne tabi tutulacakları için, bu sınav türü çift yıllarda yapılmaktadır, 2 yılda bir yapıldığı için geçerliliği 2 sene devam etmektedir. Kpss-1’e girecek olan adaylar ise, kamu kurumunun ilan etmiş olduğu, hangi bölümden kaç atama yapılacağına dair bildiriyi okuduktan sonra, şartlar sağlanıyorsa başvuru yapıp girebilirler, Kpss-1 her yıl yapılmaktadır. Öğretmenlik Kpss’si de her yıl yapılmakta ve gerekli olan kontenjan kadar atama yapılmaktadır.